حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدمهدی طباطبایی، مؤسس و رئیس جامعةالقرآن الکریم از تألیف کتاب «تعالیم روحبخش» با محوریت آموزش روشهای بهکارگیری آیات قرآن در گفتار و نوشتار برگرفته از سیره اهلبیت(ع) خبر داد. این کتاب برای حافظان قرآن و تدریس در مراکز حفظ توصیه میشود و به زودی دورههای تربیت مربی آن آغاز خواهد شد.
به گزارش ایکنا، مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت جامعةالقرآن الکریم و اهلالبیت(ع) در سال ۱۳۷۷ به همت حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدمهدی طباطبایی و چند نفر از خیرین با هدف تربیت قرآنیان و افزایش فعالیت قرآنی در بین عموم مردم به ویژه افرادی که به طور تخصصی قصد حفظ قرآن را دارند، تأسیس شد. مؤسسهای که میتوان آن را از برکات پیروزی انقلاب اسلامی برشمرد که در ابعاد بینالمللی هم شناخته شده است.
سیدمحمدمهدی طباطبایی، متولد سال ۱۳۴۵ زاده قم است. او قاری، خطاط، مؤلف، پژوهشگر، ایدهپردازِ روشهای نوین آموزش خلاقانه در زمینه علوم قرآن و حدیث و بنیانگذار یک مؤسسه با چندین شعبه است و به دلیل تلاوتهای محزون و همراه با توجه به معانی آیات از سوی پدرش، مرحوم سیدعلی طباطبایی، به قرآن کریم علاقهمند شد.
او فعالیتهای قرآنی خود را با اجرای تلاوتهای تحقیق به روش اساتید مصری میان دانشآموزان، اولیا، مربیان به عنوان قرآنخوان و قاری در مدرسه آغاز کرد. این فعالیتها و کسب رتبههای متعدد در مسابقات قرآن، زمینه گسترش فعالیتهای قرآنی بیشتر و در ادامه تربیت فرزندشان ازجمله حجتالاسلام سیدمحمدحسین طباطبایی معروف به علمالهدی شد.
این مؤسسه در امر آموزش، تبلیغ و ترویج و تألیفات با دهها شعبه در استانها مشغول به تربیت حافظان و علاقهمندان به عرصه حفظ در سنین مختلف شد. تا اینکه بنابر گفته حجتالاسلام سیدمحمدحسین طباطبایی، قائممقام مؤسسه «در ایام کرونایی کشور و پس از آن، برخی از شعب مؤسسه جامعةالقرآن تعطیل شد و بیش از ۲۰۰ شعبه مؤسسه فعال در سراسر کشور و حدود ۸۰ مدرسه در تمامی استانها در بخشهای خردسالان، بانوان، آقایان، پیشدبستانی، دبستان، متوسطه اول و دوم در سراسر کشور است». موضوعی که در صد و پانزدهمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بر پیگیری خیلی فوری بحث جامعةالقرآن تأکید شد، اما کماکان تعطیلی شعب این مؤسسه ادامه دارد.
تألیف کتاب «تعالیم روحبخش» با محوریت آموزش روشهای بهکارگیری آیات قرآن در گفتار و نوشتار برگرفته از سیره اهلبیت(ع) است که نوید آن همراه با چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، خبرساز شد. در این زمینه با حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدمهدی طباطبایی، رئیس مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت جامعةالقرآن الکریم و اهل البیت(ع) در گفتوگو با خبرنگار ایکنا با اشاره به اینکه کتاب «تعالیم روحبخش» هنوز در مرحله چاپ است، گفت: یکی از ضعفهای گفتاری و نوشتاری در جامعه کنونی ما، عدم بهکارگیری آیات و عبارتهای قرآنی است. حتی افرادی مانند اهل علم، قاریان و حافظان که انس بیشتری با قرآن دارند به ندرت در سخنان و نوشتههای خود از قرآن استفاده میکنند، از جمله عوامل این امر میتوان به نبود محتوا و برنامه آموزشی مناسب اشاره کرد.
رئیس جامعةالقرآن ادامه داد: درباره آموزشهای مختلف قرآنی، کتابها و محتواهای ارزشمندی نوشته و تولید شده است، اما در مورد آموزش بهکارگیری آیات در گفتار و نوشتار کتابی مستقل نگاشته نشده است. برای رفع این نقیصه با استمداد از خداوند متعال و مطالعه احادیث اهلبیت(ع) توانستیم برخی از روشهای بهکارگیری آیات در گفتار و نوشتار را از کلمات آن بزرگواران استخراج کنیم تا حاصل آن در قالب دو جلد کتاب آموزشی «تعالیم روحبخش» در اختیار عموم مردم به ویژه نوجوانان و جوانان قرار گیرد.
طباطبایی تأکید کرد: این کتاب با همراهی حجتالاسلام سیدمحمدحسین طباطبایی و محتوای جدید و موضوع آموزش روشهای بهکارگیری آیات قرآن در گفتار و نوشتار و برگرفته از سیره اهلبیت(ع) تألیف شده است. کتاب تعالیم روحبخش به عنوان پایه طرح ملی «پیش به سوی فرهنگ تکلّم با قرآن»، قابلیت تدریس در تمامی مراکز و مؤسسات قرآنی را دارد و علاقهمندان واجد شرایط میتوانند با شرکت در دورههای تربیت مربی آن و کسب گواهینامه به تدریس این کتاب اقدام کنند.
رئیس مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت جامعةالقرآن اضافه کرد: اگر هر حافظ قرآن بخواهد با قرآن مکالمه کند و به آن استناد و استشهاد کند، باید این روشها را فراگیرد، روشهایی که برگرفته از سخنان اهلبیت(ع) و براساس ادبیات و علوم قرآنی و عربی است.
وی در پاسخ به این سؤال که کتاب چه زمانی چاپ میشود؟ افزود: در ایام دهه فجر شاهد رونمایی از این کتاب و بهرهمندی تمامی علاقهمندان از محتوای آن خواهیم بود.
طباطبایی در پاسخ به این سؤال که آیا برنامهای برای سهولت دسترسی به محتوای این کتاب در فضای مجازی خواهید داشت؟ گفت: بله، طی هماهنگی با واحد تربیت مربی مؤسسه، دورهای منوط به محتوای کتاب به صورت حضوری و غیر حضوری در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.
رئیس مؤسسه جامعةالقرآن الکریم تأکید کرد: امیدواریم با اجرای صحیح و فراگیر این طرح ملی همزمان در تمامی نهادها و ارگانها و مؤسسات قرآنی شاهد رشد، تعالی و گسترش فرهنگ قرآن کریم در جامعه اسلامیمان باشیم.
نگاهی به دیگر تألیفات مؤسسه جامعةالقرآن الکریم
یکی از محوریت فعالیت مؤسسه جامعةالقرآن بحث تألیفات و فعالیتهای پژوهشی است. حجتالاسلام طباطبایی در میان تألیف کتب برای گروه سنی بزرگسال به تألیف کتاب ویژه خردسالان و کودکان نیز اهتمام داشته است که در ذیل به آنها اشاره میشود:
مجموعه ۸ جلدی «محمد(ص) گلی برای همه»؛ این کتاب به منظور آشنایی کودکان و نوجوانان با آخرین پیامبر خدا، حضرت محمد(ص) به زبانی ساده و قابل فهم با تصویرسازی زیبا طراحی و تألیف شده است.
«قطره آب و زمین کربلا»؛ در این کتاب قصه، حضرت ابوالفضل(ع) و آب آوردن ایشان در روز عاشورا از زبان قطره آب به شعر کشیده شده و با تصویرگری زیبا به چاپ رسیده است.
«الفبای عاشورا»؛ این کتاب حروف فارسی رادر قالب داستان عاشورا برای کودکان گروه سنی (الف- ب) به صورت شعر آموزش داده شده است.
«کتابت و علامتگذاری» در دو جلد است؛ در این کتاب سعی شده با روشی جدید روخوانی و روانخوانی قرآن کریم آموزش داده شود. طبق نظر حجتالاسلام طباطبایی «بهترین روش در زمینه آموزش روخوانی، روشی است که مشارکت حداکثری قرآنآموزان را در امر یادگیری در پی داشته باشد به طوری که در پایان آموزش، بتوانند به راحتی کلام وحی را صحیح و روان بخوانند. بنابر این در این کتاب جهت آموزش روخوانی، از روش جدیدی که آن را روش «کتابت و علامتگذاری» نامگذاری کردیم با تمرکز بر روی سوره مبارکه «یس»، استفاده شده، تا قرآنآموزان، ضمن علامتگذاری کامل آن، روخوانی و روانخوانی قرآن را بیاموزند و در نهایت سوره یس را حفظ کنند».
«سوره های نماز»(در ۳ جلد)؛ يکی از مراحل آشنا کردن نونهالان با قرآن کريم، مرحله يادگيری و حفظ سورههای کوچک جزء سیام قرآن است. در اين کتاب قرآنآموزان علاوه بر حفظ سورههای جزء سیام، با موضوعات ديگری همچون خواندن صحيح نماز، اصول و فروع دين، انبياء و ائمه(ع) و دانستنیهايی از قرآن و طبيعت آشنا میشوند.
«آموزش آداب به فرزندان»(در دو جلد)؛ در اين کتاب سعی شده تا مجموعهای مفيد از آداب(که دین اسلام نیز بر آن تأکید کرده است) به صورت مختصر در اختيار نونهالان و نوجوانان علاقهمند قرار گیرد.
«ضربالعسلها»(تألیف غلامرضا حیدری ابهری)؛ در این کتاب ۲۰۰ ضربالمثل از میان هزاران ضربالمثل انتخاب شده و همراه با بیان قصه شیرین ایرانی و توضیحاتی کوتاه ارائه شده، در کنار آن نیز ضربالمثلهای مشابه نیز آورده شده است.
«آموزش حروف عربی»؛ در این کتاب سعی شده تا حروف عربی به زبانی فصیح و شیوا به خردسالان آموزش داده شود.
«سورههای بهار»؛ کتابی دربردارنده برگزیدهای از سورههای کوچک قرآن.
«تجوید در مدرسه»؛ اهم نکات تجویدی به گونهای قابل فهم برای نونهالان و نوجوانان از سوی حجتالاسلام محمدمهدی طباطبایی، گردآوری شده است.
«آیهها و نقاشیها»؛ کتاب کمک آموزشی شیوه اشاره برای علاقهمندان به فراگیری روش اشاره آموزش آیههای قرآن طراحی شده است.